Jenis jenis makanan sejuk dan berangin yang perlu dielakkan orang yang berpantang dan mudah kena angin dalam badan

Tuh diaaa sikit punya panjang lebar tajuk kali nih..hahaha...Sebab senang nak bagi korang jelas..hehehe...Saya nak share dengan korang jenis jenis makanan yang perlu dielakkan ketika pantang atau badan yang mudah masuk angin.

Saya perasan tau korang lepas bersalin kan Auni saya dah dua kali demam dan badan masuk angin. Nenek a.k.a mak saya cakap demam urat. Perghhh memang bisa. Selain faktor pemakanan mak saya cakap badan mudah masuk angin sebab masa pantang anak anak yang sebelum nih cara urutan tuh tak betul dan masa berpantang tak pantang betul betul..So efek dia akan jadi pada masa masa yang akan datang. Macam saya dulu saya bukan jenis badan yang mudah kena angin tapi masa pantangkan Aina kat Melaka, saya rasa tak puas dengan urutan mak bidan tuh..Cara urutan dia tak sama dengan urutan mak bidan yang profesional. Bila tanya mak mentua saya mak bidan tuh baru aje jd tukang urut...Adehhh pasrah masa tuh....Sebab tuh sekarang silap sikit mula badan masuk angin...

Bila pantangkan Auni mak saya jaga,memang cara mak urut tuh berbeza lah..Menjerit menjerit saya tahan sakit..Dulu kena urut rileks aje siap dak Mimie boleh tidur...hahaha...Masa urut tuh mak bagitau badan saya banyak yang longgar...Macam mana ye nak terangkan...Hah saya bagi cintoh yang korang senang paham..Kalau mengurutkan kita punya peranakan kena urut dan sengkak balik naik ke atas kan...Tapi masa mak saya urut dia cakap peranakan saya turun sebab cara sengkak yang tak cantik dan betul. Tapi tak kisahlah anggap ajelah mak bidan dulu tuh mencari pengalaman ye tak...Kalau tak macam mana dia nak tingkatkan kualiti..hehee..ceh ayat tak menahan...

Panjang benau dak Mimie bercerita hahh....Belum masuk bab makanan sejuk dan berangin yang tak boleh makan...Okey jom semak antara makanan sejuk dan berangin yang tak boleh dimakan masa berpantang dan badan yang mudah kena angin :-

a) timun - memang sejuk kan..yang nih ai is tak makan
b) keladi - tak makan
c) kentang - nih lah paling dak Mimie suka tapi masa demam tak berani nak makan
d) kacang dal - makan tapi jarang
e) pulut - sebabkan pulutlah dulu ai kena demam urat...bentan...sebab mse tuh ai is tak tahu kan...
f) betik - ai tak makan
g) air kelapa - ai tak minum
h) kobis - suka makan sayur nih...
i) teh,nescafe - dua dua jenis air nih air tak minum...sebab sekrang daku menyintai air suam/mineral
j) nasi sejuk - wei nasi nih kan nak buat nasi goreng..kalau buat time nasi lanas mana sedap...adoiii...nih semua org makan kan..
k) rebung - tak suka sebab bau hancing...hahaha
l) nangka, cempedak - nih memang makan tapi jarang lah...jenis tahap angin kuat nak nak nangka...kalau makan menangis air mata darah kalau kena demam urat atau bdan yang mudah kenan angin..
m)kangkung,bayam - suka sayur nih...ermmm
n) tauhu jepun - sejuk jugak sebab berasakan soya
o) tembikai - sejukkkk
p) kacang panjang - suka jugak tapi takleh makan

Nih antara makanan sejuk dan bisa yang saya tahu..Kawan kawan ada tahu tak makanan lain yang saya tak tahu..Boleh share share dekat sini.

17 comments:

  1. beranak mula2 memg org kata badan kuat lg..
    nanti lama2 br terasa. kita dh 8bulan beranak ni pun mak masih bising kalu nmpk minum ais ke..

    lain tukang urut lain cara, ada tukang urut sy pun kata..urat bersalin xleh main kasar2..dia tersimpul je..golek2 gitu..x sakit mna pun..tp bila dia uut mak..menagis mak.sakit sgt.

    BalasPadam
  2. kena masuk angin masa pantang hari tue..walaupun tak makan semua benda diatas....tapi dek kerana penat ngurus anak jer///done nuff

    BalasPadam
  3. masa pantang dulu saya banyak makan halia dan blackpepper
    semua yang tersenarai tu memang tak makan =)

    BalasPadam
  4. Tp kadang2 tu termkn juga masa pantang.. hehe

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum kak mie, wahh ngeri pulak dengar. sheila maybe pantang kat kl je. risau dok cari tukang urut dah ni.. kalau kat kg suami, tukang urut dia best. ada 2 orang. 2 orang tu, sheila pernah try urut perut sebelum pregnant. memang best tapi nak cari sebest itu kat kl ni, macam rumit je. huwaaaa thanks sharing kak mie. singgah menabung bepanthen~~~

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum kak mie, wahh ngeri pulak dengar. sheila maybe pantang kat kl je. risau dok cari tukang urut dah ni.. kalau kat kg suami, tukang urut dia best. ada 2 orang. 2 orang tu, sheila pernah try urut perut sebelum pregnant. memang best tapi nak cari sebest itu kat kl ni, macam rumit je. huwaaaa thanks sharing kak mie. singgah menabung bepanthen~~~

    BalasPadam
  7. air nescafe ngan teh tu memang suka sangat...

    BalasPadam
  8. aduuh..nescafe tu memang kegemarann..hmm..kalau tak minum nescafe waktu pagi rasa nak terlentok je atas meja kerja.. (macam sekarang, sbb pagi tadi minum herbalife....hihi)

    BalasPadam
  9. itulah time berpantang tu kena la jaga betul kan..jgn makan sembarangan.

    BalasPadam
  10. Mmg pntg semua tu sehingga setahun juga la...

    BalasPadam
  11. memang kena elak .. kalau tak, menangislah sorang-sorang kan.. kangkung ngan kobis tu memang Ros elak.. terung pun kan kak?..

    BalasPadam
  12. mak aiii...byk gila mkanan xleh mkan time bepantang ni..ehehe

    BalasPadam
  13. nescafe mmng suka mnm lps hbs pntang. Dlm pntng mnm milo ja.

    BalasPadam
  14. sya alah dgn laksa.saya tahu laksa tu mmg x boleh makan kalau da masalah. kebetulan msa tu sy baru je balik mengurut kt kg.

    skali masa masak laksa mmber mmber suruh la rasa.kali ptama tolak ok lg.kali kedua.kena juga merasa.sikit je rasa.skali blik rumahmlm tu terus dmm.seram sejuk satu bdn.telan air cap badak berbotol botol.mmg serik dah skrg ni.huhu.

    timun stakat ni ok lagi.smaa juga nasi sejuk.

    tapi kalau kangkung, pucuk paku..memang reject terus.huhu

    BalasPadam
  15. Berpantang anak sulong tu tak tahu lg. Bila dh merasa demam urat. Baru serik,so anak kedua mmg pantng bebetul :)

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..